Vier tribes gaan samenwonen

Bibliotheek Midden-Brabant: de ultieme uitvoering van de bibliotheek van de toekomst. Bkkc: het onafhankelijke netwerk voor makers, culturele instellingen, overheden, organisaties en bedrijven in Brabant. Kunstbalie: expertisecentrum voor kunsteducatie en kunstbeoefening in Noord-Brabant. Seats2Meet: verhuurder van werk- en vergaderlocaties.

De Bibliotheek Midden-Brabant, bkkc, Kunstbalie en Seats2Meet kwamen met een intrigerende vraag: wat bindt ons behalve de gedeelde thema’s van kennis, cultuur en creativiteit? De vier organisaties gaan in 2018 verhuizen naar de LocHal, een industrieel monument in de Tilburgse Spoorzone, direct achter het station.

Samen zonder een te zijn

De LocHal is voor deze organisaties meer dan een bedrijfsverzamelgebouw. Ze delen er ook ruimtes en willen daar gezamenlijke activiteiten ontplooien. De locatie moet de gedeelde identiteit uitstralen.

Begrip voor wat iedereen doet

Het zijn vier heel verschillende organisaties. Bkkc en Kunstbalie zijn uitvoeringsorganisaties voor het provinciaal cultuurbeleid, zonder primaire publieksfunctie. Voor de Bibliotheek Midden-Brabant geldt die publieksfunctie wel. De LocHal wordt haar belangrijkste vestiging in Tilburg. Hier krijgt ‘de bibliotheek van de toekomst’ vorm. Seats2Meet is een commerciële onderneming, die de LocHal exploiteert als vergaderlocatie.

Weten waarom je doet wat je doet

Om de gezamenlijke cultuur te ontdekken was het nodig elkaar eerst te leren kennen, te begrijpen wat de rol en betekenis van de LocHal voor iedereen inhoudt. Met de directeuren en een werkgroep gingen we samen op zoek naar woorden voor dat wat ze delen en de vormen die dat verbeelden. Geïnspireerd door rituelen uit de corporate antropologie ontwierpen de vier tribes hun totempalen: een bijzonder schilderij met ieders verhaal en verwachtingspatronen.

“Het woord ‘totem’ komt in verschillende indiaanse talen voor met als oorspronkelijke betekenis ‘familieteken’. Een totem is een voorwerp, een wezen of dier, dat voor de leden van een specifieke groep een persoonlijke, symbolische betekenis draagt en waarmee zij zich sterk verbonden voelen.” – Danielle Braun en Jitske Kramer

Samen op avontuur: dat werkt

Zo kon de groep niet alleen z’n passie, energie en trots delen, maar werd er ook ruimte gecreëerd om de onderwerpen waar tot die tijd omheen gecirkeld was, te bespreken: de basis om een duurzame cultuur en systemen voor de toekomst op te bouwen.

Zo zie je maar weer: de ultieme oplossingen voor problemen zijn rationeel maar het proces om ze te bedenken is dat niet.

Image
“Een boeiende zoektocht naar de gezamenlijke cultuur, waarin Franci ons op weg helpt.”
Chris van Koppen

Directeur bkkc